Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Μια Σπουδαία Φωνή «Έφυγε».

Μια πηγαία λαϊκή φωνή του Ελληνικού τραγουδιού έσβησε την Τρίτη 17 Απρ. 2012. Ο Δημήτρης Μητροπάνος  << έφυγε>>  αφήνοντας πίσω μια σπουδαία παρακαταθήκη στο χώρο του Ελληνικού τραγουδιού.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του, συνεργάστηκε με σπουδαίους δημιουργούς του λαϊκού και εντέχνου τραγουδιού: Απόστολο Καλδάρα, Γιώργο Ζαμπέτα και πολλούς άλλους.




Οι συνεργασίες που ξεχώρισαν όμως και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του μεγάλου καλλιτέχνη μας, ήταν: 

·      Η συνεργασία με τον Γιώργο Ζαμπέτα καθώς ήταν ο πρώτος μεγάλος συνθέτης που αναγνώρισε το μεγάλο ταλέντο του και τραγούδησε μαζί του.   

·      Η στάση ζωής που είχε ακολουθήσει έως τότε μεταβλήθηκε στη δεκαετία του  ’80 όταν το πολιτικοποιημένο και ελαφρολαϊκό τραγούδι υποχώρησε και εμφανίστηκε ένα νέο είδος τραγουδιού που αντιπροσώπευε κυρίως τα νεόπλουτα μαγαζιά  και την προκλητική επίδειξη του νεοπλουτισμού.

·      Η συνεργασία  με τον Μάριο Τόκα και τον Φίλιππο Γράψα  επέφερε τους δίσκους  ΄΄Η εθνική μας μοναξιά’’ (1992) & ‘’Παρέα μ΄ έναν ήλιο'' (1994) που αναφέρονται στην Ελληνική υπερηφάνεια, τότε που αναβίωνε το εθνικό θέμα του  Μακεδονικού, οπού τα Σκόπια διεκδικούσαν το όνομα Μακεδονία. ΄΄Σ΄αναζητω στη Σαλονίκη΄΄, ΄΄Θάλασσες΄΄, ΄΄Μια στάση εδώ΄΄, ΄΄ Λαδάδικα΄΄ είναι μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες  του, που εμπεριέχονται 
στους παραπάνω δίσκους.

·      Μια ακόμα εξαιρετική συνεργασία ήρθε το 1996 με τον δίσκο ΄΄Στου αιώνα την παράγκα΄΄ του Θάνου Μικρούτσικου και του Άλκη Αλκαίου. Τα τραγούδια που ξεχώρισαν από αυτό το δίσκο ήταν: 
 ΄΄Η  Ρόζα΄΄ & ΄΄πάντα γελαστοί΄΄ .

Δισκογραφία

  • 1971 δίσκοι 45 στροφών
  • 1970 Λαϊκή παρέλαση
  • 1971 Δημήτρης Μητροπάνος Νο1
  • 1972 Άγιος Φεβρουάριος
  • 1973 Ο δρόμος για τα Κύθηρα
  • 1974 Νεκρικοί Διάλογοι, Κυρά ζωή
  • 1975 Σκόρπια φύλλα, Τσιμεντένια πρόσωπα
  • 1976 Λαϊκά '76
  • 1977 Τα παιδιά της πιάτσας, Ερωτικά λαϊκά
  • 1978 Παράπονο
  • 1979 14 Ζεϊμπέκικα
  • 1980 Πορτραίτο, Λαϊκά του σήμερα
  • 1981 Τα συναξάρια
  • 1982 Τα λαϊκά της νύχτας
  • 1982 Τα 14 χασάπικα
  • 1983 Λαϊκές στιγμές
  • 1984 Τα πικροσάββατα, Τα λαϊκά της νύχτας Νο 2, Όταν μιλούν τα τέλια, Ακόμα μια μέρα
  • 1985 Τα νυχτέρια μας, Για τα παιδιά, 15 χρόνια Δημήτρης Μητροπάνος
  • 1986 Τα ζημιάρικα, Αγάπη μου αγέννητη, Τ' ανάρπαχτα
  • 1987 Ένας καινούριος άνθρωπος, 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου, Το δικό μας τραγούδι
  • 1988 Καινούρια χρώματα
  • 1989 Μια νύχτα στον παράδεισο, Εμείς οι δυο, Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του, Πριν τελειώσει η νύχτα
  • 1990 20 μεγάλες επιτυχίες, Εσύ λέγε με έρωτα
  • 1991 Στα ξενυχτάδικα της αγκαλιάς σου, Μια νύχτα στο Λυκαβηττό, Πάρε αποφάσεις
  • 1992 Η εθνική μας μοναξιά, Οι μεγάλες επιτυχίες
  • 1993 Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό
  • 1994 24 Ζεϊμπέκικα, Παρέα μ' έναν ήλιο
  • 1995 Τα 45άρια του Δημήτρη Μητροπάνου
  • 1996 30 χρόνια Δ. Μητροπάνος, τα λαϊκά μιας ζωής, ΖΟΟΜ '96, 16 χασάπικα, Τα ερωτικά, Τα πρώτα μου τραγούδια/1967-1975, Στου αιώνα την παράγκα
  • 1997 Ψάξε στ' όνειρό μας
  • 1998 Τα μεγάλα λαϊκά, Του έρωτα & της φυγής
  • 1999 Εντελβάις
  • 2001 Στης ψυχής το παρακάτω
  • 2003 Θα είμαι εδώ
  • 2004 Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο
  • 2005 Πες μου τ' αληθινά σου
  • 2007 Για την καρδιά ενός αγγέλου
  • 2008 Στη Διαπασών
  • 2009 Τα τραγούδια της ζωής μου
  • 2011 Εδώ Είμαστε

Αναμφισβήτητα, ο Δημήτρης Μητροπάνος με το ήθος του, τις αξίες της ζωής που πρέσβευε κατά τη διάρκεια της ζωής του αλλά και την αρχοντική φωνή του, θα μείνει βαθειά μέσα στην συνείδηση των Ελλήνων ως ένας απλός άνθρωπος άλλα παράλληλα και ένας μεγάλος ερμηνευτής  του Ελληνικού ποιοτικού τραγουδιού.

                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου